# Ресторан. Модерністська ода латвійської кухні

# Ресторан. Модерністська ода латвійської кухні

Трохи більше року тому в гастрономічному гіді Риги з'явився новий ресторан - FERMA . За такий короткий термін він встиг виграти в декількох латвійських і зарубіжних конкурсах, в тому числі як кращий новий ресторан Латвії 2016 року.

Його засновник та ідейний натхненник - шеф-кухар Маріс Астічс. Це його дебют в якості ресторатора, дотримуючись давньої мрії - відкрити сучасний ресторан з авторською кухнею і теплою атмосферою, що спонукає повертатися сюди знову і знову.

Це його дебют в якості ресторатора, дотримуючись давньої мрії - відкрити сучасний ресторан з авторською кухнею і теплою атмосферою, що спонукає повертатися сюди знову і знову

FERMA знаходиться в окремих просторих приміщеннях в ризькому тихому центрі, стрічкою вікон виходячи на мальовничий парк Вієстура, знаменитий своїми віковими деревами.

Інтер'єр ресторану - зразок функціонального модернізму з продуманим плануванням і витонченими інтер'єрними акцентами в стилі ар-деко.

На кухні ресторану FERMA реалізований гастрономічний концепт «Їжа для людей». Маріс це пояснює бажанням готувати з вигадкою, але не дуже мудро. Їжа повинна бути зрозумілою і смачною.

Меню являє собою оригінальну інтерпретацію класики італійської та французької кухні з латвійським акцентом, а також реінкарнацію старовинних латиських рецептів. Перевага надається продуктам від місцевих фермерських, риболовецьких і мисливських господарств. Спеціально для ресторану FERMA місцевими фермерами поставляються витримане яловиче м'ясо, оленина і ягнятина, сезонна риба, овочі, гриби та ягоди. Карта переглядається чотири рази на рік зі зміною пір року і появою характерних для даного періоду продуктів.

Карта переглядається чотири рази на рік зі зміною пір року і появою характерних для даного періоду продуктів

Маріс Астічс відомий своєю майстерністю в готуванні рибних страв. Особливе місце відведено латвійському улову - з річок, озер і Балтійського моря. Нарівні з м'ясними і овочевими стравами в основному меню представлені салака в пряних травах, тигрові креветки, приготовані в коньяку, і копчена осетрина.

Нарівні з м'ясними і овочевими стравами в основному меню представлені салака в пряних травах, тигрові креветки, приготовані в коньяку, і копчена осетрина

Копчення - особлива гордість ресторану FERMA. На місці облаштована традиційна коптильня, яка акумулює димні есенції палаючих полін вільхи та вишні, що дозволяє домогтися особливих смакових відтінків.

Хліб - це національне надбання Латвії. Щоранку в FERMA починається з випічки фірмового хліба за традиційними рецептами з натуральних інгредієнтів.

У ресторані FERMA поважаються всі гастрономічні «релігії». Прихильники вегетаріанської кухні зможуть знайти відповідні страви в усіх розділах: від закусок до основних страв.

Прихильники вегетаріанської кухні зможуть знайти відповідні страви в усіх розділах: від закусок до основних страв

Шеф-кухарем підготовлено спеціальне зимове меню. У нього увійшов салат з качиної грудки домашнього вільхового копчення зі сливами гриль, маринованим в чорниці цибулею і заправкою з бальзамічного оцту. Для любителів мисливського м'яса - стейк з оленини з коренеплодами, картоплею фондан і соусом з червоного вина з зеленим перцем. На десерт - пряний гарбузовий фондан з домашнім апельсиновим морозивом.

Блюдо здатне розкритися у всій нюансировке смаків завдяки правильно підібраному провину. Розібратися у великій мапі допоможе сомельє ресторану. Насолодитися можна найвишуканішими винами по келихах завдяки технології зберігання відкоркованих пляшок - Coravin.